Vera Proca-Ciortea. Reconstrucţie scenică – de la Grupul 14 la Gymnasion şi Columna


Comunicat de presă

Vera Proca-Ciortea. Reconstrucţie scenică – de la Grupul 14 la Gymnasion şi Columna 

Centrul Național al Dansului București prezintă pe 4 noiembrie 2015, ora 18.00, la Teatrul Excelsior, cel de-al treilea eveniment din cadrul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București, într-o reconstrucţie scenică a mai multor coregrafii originale, semnate de Vera Proca-Ciortea, prin invocarea Grupului 14 (anii ‘30) și a Grupului Gymnasion / Columna (anii ‘70-‘80) conduse de aceasta. Proiecția filmelor înregistrate între 1988 şi 1992, la Festivalul de Dans de la Kiel, Germania, şi păstrate pe casete video în arhiva artistei, va fi urmată de o discuție privind activitatea coregrafei în România și în străinătate. 

Dansează: Raluca Adomnicai,  Denisa Anastasiu,  Carmen Margarit, Alexandra Dragomir, Ana Mihai (eleve ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali), sub îndrumarea Doinei Georgescu (profesoară și coregrafă) și a Vavei Ștefănescu (coregrafă)

Montaj video: Andreea Cârstea 

Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziționate direct de la casa de bilete a Teatrului Excelsior. 

Vera Proca-Ciortea (n. 30 ianuarie 1915, Sibiu – d. 22 aprilie 2002, Bucureşti) este admisă în 1932 la Academia Naţională de Educaţie Fizică, insituţie susţinută de Carol al II-lea, unde i-a avut profesori pe Octav Onicescu (mecanica mişcării), dr. Walter Rainer (anatomie), Mircea Eliade (psihologie), Floria Capsali (dans clasic), Clara Lantz (gimnastică). Urmează în paralel cursuri în Studioul Floriei Capsali, clasa lui Gabriel Negry, în Studioul Elenei Penescu-Liciu şi în cel al Paulei Sybille, unde se face multă improvizaţie. Audiază cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi dansează în coregrafii de Iris Barbura, la Teatrul Naţional. În 1937 devine absolventă ANEF cu Magna cum laude şi este trimisă de Octav Onicescu cu o bursă la Berlin, la Günterschule, Institut für Tanz (care aplica sistemul de educaţie muzicală a lui Carl Orff) şi la Meistertätten für Tanz (unde se preda dans clasic, de caracter şi modern, step, compoziţie coregrafică pentru operă şi pentru teatru de dramă) unde a avut-o profesoară pe Mary Wigman. A urmat un stagiu la şcoala lui Harald Kreutzberg din Salzsburg. În 1939, continuă studiile cu Floria Capsali şi Ira Lucezarskaia. Predă la ANEF cursuri de educaţie ritmică şi estetică, în care aplică sistemul Orff la ritmica românească, creând danseme. În 1949, este înfiinţat Institutul de Etnografie şi Folclor, unde e numită şefa secţiei de coregrafie. În 1963 s-a înfiinţat Study Group of Ethnochoreology, cu sediul la New York, pe care l-a condus în calitate de preşedintă, timp de două decenii, fiind şi membră activă în Conceil International de la Danse, din cadrul UNESCO. Ca specialistă în dansul de teatru, a fost profesoară la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din 1954 până în 1973 şi maestră de balet la Teatrul Naţional din Bucureşti, încă din 1946. A fondat Grupul 14 (1935), Grupul Gymnasion (1974) şi Grupul Columna (1982). 1990 este anul ultimului ei turneu în Germania, unde primeşte Premiul de onoare al Festivalului Internaţional de Dans de la Kiel. Premiile româneşti au venit după aceea: Premiul special al Fundaţiei „Mihail Jora” în 1991 şi Premiul Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali în 1992. La Kiel creează un dans închinat tinerilor ucişi în 1989, In memoriam, despre care s-a scris mult în presa germană. 

Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect de recuperare și actualizare a istoriei invizibile a dansului, concretizat prin șase evenimente desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, în mai multe spații din București. Evenimentul se înscrie în linia demersurilor de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc, pe care CNDB le-a inițiat încă din 2006, pregătind totodată lansarea Portalului Dansului Contemporan Românesc (UptoDance)

ProgramulTime Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București, în luna noiembrie, cuprinde: 

Eveniment Vera Proca Ciortea

Teatrul Excelsior

Reconstrucție scenică / spectacol: 4 noiembrie, ora 18.00 

Eveniment Stere Popescu

Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu

8 noiembrie, ora 19.30 – Ciocanul fără stăpân – spectacol / reconstrucție scenică de Florin Flueraș și Brynjar Bandlien

8 – 14 noiembrie, orele 10.00 – 20.00 – Expoziție Stere Popescu 

Eveniment Esther Magyar

Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu

15 noiembrie, ora 18.30 

Eveniment Ioan Tugearu

Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu

29 noiembrie, ora 18.30 

Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural ”Ești București” al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și al Primăriei Municipiului București. 

Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român, Casa de Balet, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Națională a României, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” București, Arhiva Națională de Filme, Cărturești, Teatrul Excelsior 

Un proiect susținut de Digicult 

Parteneri media: DIGI 24, TVR2, RFI, Radio Romania Cultural, Revista Cultura, Revista Arta, Liternet, Online Gallery, Sapte Seri, Veioza Arte, Dilema veche, Observatorul Cultural, Feeder.ro, Scena.ro,  Revista Arte si Meserii, Orasulm.eu, Getlokal.ro, Metropotam

http://www.cndb.ro

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.