Sanda Watt, „Dr. Stanley I. Greenspan: Toți copiii sunt copii grozavi”


copii-grozavi-zece-calitati-esentiale-pentru-o-viata-fericita_1_fullsize-624x990

Articol de Sanda Watt, publicat pe platforma „totuldespremame.ro”, ediția din februarie 2015

Oricât de puține așteptări am pune pe umerii copiilor noștri, cu toții dorim să avem copii grozavi, fie că asta înseamnă grozav de inteligenți, grozav de buni, grozav de cooperanți și atenți, grozav de independenți și ambițioși sau competitivi, grozav de orice. Dr. Stanley Greenspan susține că „Toți copiii au potențialul de a deveni copii grozavi. Este datoria noastră să creăm o lume grozavă în care acest potențial este împlinit.”

Bun, dar ce putem face, ca părinți, pedagogi și psihologi, pentru a cultiva toate calitățile unei persoane grozave?

Emoția, viața emoțională și sănătatea emoțională sunt cuvintele cheie, capitol de capitol, în volumul “Copii grozavi” apărut la Editura Herald. Pentru a cultiva calități ce țin de comunicare, curiozitate, creativitate, stimă de sine, disciplină interioară sau gândire logică trebuie, în primul rând, să recunoaștem, să respectăm și să răspundem la semnalele emoționale ale copilului. De la primul plâns al nou-născutului, la prima criză de plâns a copilului mic, la primele manifestări intelectuale din primele clase de școală, vorbim despre sentimente ce trebuie întâmpinate cu înțelegere, iubire, acceptare și sprijin. Atitudinea cu care adultul primește manifestările copilului formează imaginea acestuia din urmă despre sine și despre lume, printr-un proces de atașament pe care Dr. Stanley Greenspan îl numește „îndrăgostirea de lume”: „Dacă suntem norocoși, ne bucurăm de experiența de a ne îndrăgosti de lume, la fel cum ne îndrăgostim de o persoană”.

Principalul instrument prin care ne putem asigura că și copiii noștri beneficiază de această îndrăgostire este simpla interacțiune umană care, din punctul de vedere al lui Stanley Greenspan, este a treia nevoie de bază a nou-născuților și a copiilor, după nevoia de hrană și îngrijire fizică.

Poate părea astăzi ușor exagerat să înregistrăm ca marcă numele unui concept care definește practic activitatea prin care petreci timp cu un copil și interacționezi cu el, chiar de la nivelul podelei, unde se joacă el. Însă metoda dezvoltată de psihiatrul Stanley Greenspan în anii 1970 în programe de intervenție timpurie pentru copii cu autism sau copii cu probleme emoționale s-a dovedit de la început extraordinar de eficientă, deschizând ferestre nebănuite către înțelegerea vieții emoționale a copiilor în general.

FloortimeTM presupune să pătrunzi în lumea copilului și să relaționezi cu el în propriul spațiu intim, pentru a-l cunoaște și a-i descoperi caracteristicile emoționale și intelectuale: pe podea unde se joacă, ținându-l în brațe când este foarte mic, conectându-te îndeaproape prin jocurile preferate cu copilul mic ori discutând cu adolescentul. Este cea mai importantă lecție pe care o învățăm ca adulți din cartea “Copii grozavi” și principala pe care o putem oferi, prin exemplu, copiilor noștri: deprinderea de a forma relații profunde cu ceilalți este piatra de temelie pe care dezvoltăm ulterior, pe tot parcursul vieții, relațiile apropiate. Astfel, capacitatea de a funcționa social este esențială pentru dezvoltarea oricăror alte calități dezirabile.

Poate cel mai important de precizat este că aceste calități nu sunt înscrise în genele noastre, că nu sunt înnăscute, ci se dezvoltă în urma experiențelor pe care le avem în copilărie, putând fi cultivate în aceeași măsură și la maturitate, de noi înșine. Așadar aceste calități de natură emoțională, intelectuală și socială sunt: comunicarea, creativitatea, curiozitatea, empatia, angajarea, sănătatea emoțională, autodisciplina, gândirea logică, integritatea morală și conștiința de sine.

În “Copii grozavi”, Dr. Stanely Greenspan ne ghidează pas cu pas și capitol de capitol, oferind exemple, descriind tehnici și metode de lucru, analizând fiecare aspect al acestor calități esențiale pentru o viață fericită în lumea contemporană. Dincolo de seducătoarele povești de exemplificare, de fascinantele rezultate ale studiilor pe care le aduce drept argumente în sprijinul ideilor sale și de generozitatea cu care autorul împărtășește experiența de peste 40 de ani ca specialist în psihologia și psihiatria copiilor, “Copii grozavi” este cea mai caldă și tandră carte pe care o veți citi sub semnătura unui specialist. Scriitura autorului transmite în substrat calitățile pe care le promovează. De aceea, nu este niciodată nici prea târziu, nici prea devreme să citiți această carte: se adresează în egală măsură viitorilor părinți, părinților de adolescenți, educatorilor de grădiniță sau pedagogilor școlari.

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.