[comunicat de presă] Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte – ICR Chișinău


20140325_Clubul_Ilustratorilor_Chisinau_low

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, în colaborare cu Secţia Naţională IBBY din Republica Moldova şi Clubul Ilustratorilor din România, organizează, în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, expoziţia de ilustraţie de carte Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte. Inaugurarea expoziţiei va avea loc în data de 3 aprilie 2014, la orele 11.00, în Pavilionul nr. 3 al Centrului Internaţional de Expoziţii „MOLDEXPO”.

Expoziţia va putea fi vizitată în zilele de 3-6 aprilie, între orele 9.00 şi 18.00.

La deschidere, vor rosti cuvinte de salut domnul acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău şi doamna Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Sebastian Opriţă, preşedintele Clubului Ilustratorilor din România, şi Cristiana Radu, membru al clubului, vor prezenta expoziţia şi activitatea Clubului Ilustratorilor din România.

Expoziţia include ilustraţii de carte şi diverse obiecte realizate de peste 30 de artişti ilustratori de carte, membri ai Clubului Ilustratorilor din România, prin care se oferă o reprezentare a celor mai noi tendinţe în ilustraţia de carte românească.

Pe 3 aprilie, la între orele 12.00 – 13.00, va avea loc lansarea cărţii „Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul” de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu (editura „Curtea Veche”, 2014).

În data de 4 aprilie, între orele 14.00–15.00, va avea loc atelierul de animaţie pentru copii, susţinut de Sebastian Opriţă, unde cei mici vor putea testa primele tehnici de animaţie, transformând desenele in imagini în mişcare

În data de 5 aprilie, între orele 11.00 – 13.00, va avea loc atelierul de desen, susţinut de Cristiana Radu.

Printre lucrările prezente în expoziţie vor fi şi cele ale ilustratoarei şi autoarei Livia Rusz în vârstă de 83 de ani, o legendă a ilustraţiei de carte româneşti, unul dintre ilustratorii de seamă ai Editurii „Ion Creangă”. În cadrul expoziţiei, Livia Rusz este, de asemenea, prezentă cu ediţia în limba română a cărţii pentru copii „Miskati intervine” (Editura „pionier press”, 2013).

De asemenea, va fi prezentată şi cartea bilingvă (română-coreeana) „La est de est/ Dongjjokeseo Dongjjokeuro” (editura „pionier press”, 2013) a ilustratoarei Anuţa Vârsta.

Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte este parte a proiectului de colaborare suedezo-român Harap-Alb, ce are ca scop înfiinţarea în România şi ulterior şi în Republica Moldova a unui spaţiu dedicat cărţii ilustrate pentru copii în limba română şi lecturii după modelul suedez Junibacken. Junibacken este unul dintre spaţiile construite de acelaşi scenograf  Tor Svae, care a semnat şi conceptul spaţiului dedicat picilor de la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău.

Coordonatorul proiectului de expoziţie şi carte Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte este Arina Stoenescu, designer şi editor. Proiectul este parţial finanţat de Konstnärsnämnden (agenţie guvernamentală pentru finanţarea proiectelor artistice) din Suedia.

Atelierele pentru copii „Poveşti în linii şi culori”

Atelier de animaţie cu Sebastian Opriţă

„Fie că e pisică, sau bunică, pompier sau rinocer, vânători, aligatori, toţi pot fi plimbători! Hai să-i desenăm împreună, în şir indian, cu markere pe acetofan! La final, ca prin magie, se vor plimba cu gălăgie!”

Copii vor învăţa să deseneze personaje în diferite poziţii, studiindu-se comicul de situaţie. Vor lucra folosind markere colorate şi suport transparent. Benzile cu personaje vor fi la final proiectate pe un perete, folosind tehnica glisării. Astfel le putem anima.

Atelier de desen cu Cristiana Radu

„Micuţa Domnişoară Poimâine (care vroia să crească mare repede-repede) a făcut o şotie şi timpul a început să curgă mult prea repede … anotimpurile s-au amestecat şi totul a devenit un haos. Dar cum curge Timpul şi ce chip are?

Vă propun să îi cunoaştem pe Domnul Azi – un domn serios (dar nu scorţos), Doamna Ieri (o bătrânică simpatică, ce are în grijă toate amintirile noastre), Domnişoara Mâine (care trăieşte în Regatul Viitorului) şi prietenii lor. Haideţi să le dăm întâlnire pe hârtie! Vor veni la întâlnire şi spiriduşii puşi pe şotii Vreodată, Cândva, Întotdeauna şi Numaidecât.

Dragi copii, vă propun cu alte cuvinte nu să ne omorâm Timpul (cum ni se poate, vai! întâmpla când nu ştim cum să ne purtăm cu el) ci să petrecem un Timp minunat împreună!”

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.