Sanda Watt, „Alăptarea pe înțelesul tuturor”


shutterstock_300344321-300x200

Text de Sanda Watt publicat pe platforma „totuldespremame.ro”, ediția din 13.03.2014

Asistenta șefă decide ea dacă ai lapte sau nu. Apoi urmează mama, bunica, mătușa, sora și în cele din urmă prietena care are doi copii, deci trebuie să știe ceva-ceva. Ți se aduc biberoane și suzete în dar, primești mostre de lapte praf și nu este de mirare dacă cedezi în primul rând nervos și începi să te îndoiești că îți poți hrăni copilul.

Când întrebi o femeie însărcinată dacă își va alăpta copilul, răspunsul aproape invariabil este: “Dacă voi avea lapte!” Iar când le spui că un procent foarte mic, de numai 2-3% din femei nu poate efectiv alăpta, te întreabă, pe bună dreptate, de ce sunt totuși atât de multe femei în jurul lor care nu au putut alăpta sau nu au avut suficient lapte.

Ei bine, o combinație între intervențiile medicale de rutină din travaliu și după naștere, lipsa de pregătire a personalului medical a cărui educație formală nu menționează decât în treacăt alăptarea, lipsa unei tradiții a alăptării, campaniile agresive și înșelătoare ale producătorilor de lapte praf și lipsa de informare a mamei transformă alăptarea dintr-un dat natural într-o toană a norocului. De altfel, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă până la 6 luni: doar 12,6% dintre mame alăptează, în timp ce media europeană este de 40%.

În aceste condiții, vă anunțăm că TOTUL DESPRE MAME și Asociația ProMAMA organizează pe 8, 9 și 10 mai 2014 o serie de conferințe cu Jack Newman, cercetător în domeniul lactației și pediatru cu o experiență de peste 30 de ani, consultant al IBCLC (Comitetul Internațional al Examinatorilor Consultanților de Lactație) și, în trecut, al UNICEF, care va susține în București o serie de conferințe care vor ajuta mamele să își recapete datul natural al laptelui matern.

Lăuzele reprezintă, fără doar și poate, categoria medicală cea mai vulnerabilă din punct de vedere emoțional. Iar lăuzia este momentul de cea mai mare vulnerabilitate emoțională din viața unei femei. În zilele și săptămânile imediat după naștere, ești într-o stare euforică, dar și de confuzie, de mândrie, dar și nesiguranță. O mie de emoții pe minut ți se învălmășesc în sufletul și așa stând să dea pe dinafara de atâta iubire nemaiîntâlnită, nemaivăzută, nemaiauzită. Umbli pentru prima oară pe acest pământ cu pieptul deschis și inima la vedere. Pentru tine timpul s-a oprit în loc, în timp ce pentru ceilalți curge la fel de apăsător. Oamenii își poartă pe mai departe cu importanță grijile, îndatoririle, rutina și nu își dau seama că oricine se adresează unei lăuze operează pe cord deschis.

Este poate de înțeles că nu au răbdare și nu au empatie, sunteți în lumi paralele. Te simt ușor absentă din lumea lor grăbită și încep să te copleșească ba cu un sfat, ba cu altul.

Când nu am mai avut sânii angorjați și am crezut că am rămas fără lapte, și am sunat în stânga și în dreapta după sfaturi, acestea s-au încheiat cu exasperarea singurei mame pe care o cunoșteam atunci: “Dar ce-s eu, medic? Sună un pediatru!” Am avut și eu norocul de a avea un partener cu aplecare pentru poezie, care și-a amintit, din fericire, că îi povestisem din lecturile mele ceva cu un termen fantastic: “Furia laptelui”. Asta era, trecuse furia laptelui. Și am continuat alăptarea. Pe scurt, am avut noroc.

Însă alăptarea nu este noroc și superstiție, este naturală și firească, atunci când ai toate informațiile care să îți dea încredere.

Așa cum confirmă și Sorana Mureșan, președintele Asociației ProMAMA, “informațiile bune despre alăptare sunt adesea greu de găsit. Mamele primesc tot soiul de indicații, uneori contradictorii, de la doctori, asistentele din spital, mamele și prietenele lor sau din cărțile pe care le citesc. Este foarte dificil să faci diferența între mit și realitate, situație care crează obstacole reale pentru femeile care doresc să alăpteze. Conferințele doctorului Jack NEWMAN fac limpede această diferență.”

După doi ani și jumătate de alăptare orbească și norocoasă, parcurg în sfârșit „Ghidul pentru alăptare” de Dr. Jack Newman, celebrul “Dr Jack Newman’s Guide to Breastfeeding” (în curs de publicare în limba română la Multi Media Est Publishing) și fac o nouă pasiune literară. Numai că de data aceasta, e literatură câte se poate de specializată, pentru că ediția 2014 este actualizată cu cele mai recente date și include răspunsuri la dezbaterile legate de alăptare din ultimii ani.

Mai mult, Jack Newman este primul autor care deconstruiește cu argumente științifice clasicele motive prin care alăptarea poate deveni o povară pentru mamă: majoritatea tipurilor de medicamente nu necesită întreruperea alăptării, pentru că ajung în lapte într-un procentaj nesemnificativ, la fel ca și ocazionalul pahar de vin; dieta mamei nu afectează laptele și nici vopseaua de păr pe care ar putea-o alege etc.

Astfel, Jack Newman devine, înainte de orice, medicul care scoate alăptarea din ignoranță și superstiție, oferindu-i cadrul științific care poate da în ziua de astăzi un impuls alăptării, în beneficiul mamelor și al copiilor.

Ne vedem pe 8, 9 & 10 mai, la Conferințele “Alăptarea pe înțelesul tuturor cu dr. Jack Newman”!

Detalii despre înscriere, în curând.

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.