Sanda Watt, „Cu prietenia nu-i de joacă!”


1001217_433289273451651_1905506945_n

Articol de Sanda Watt, publicat pe platforma totuldespremame.ro, ediția din 13.08.2013

Până recent, momentele de care îmi era cel mai tare groază, ca relativ proaspătă mămică, erau cele în care copila mea ochea jucăria unui alt copil în parc. Și nu de refuzul acelui alt copil de a-și împrumuta comoara multicoloră, zornăitoare sau chițăitoare mă temeam, ci de reacția aproape invariabilă a însoțitorului, părinte, bonă sau bunică: “Ești un egoist!”, “Dă-i, mă, jucăria, nu vezi că-i mai mică!”, “Dacă ești rău, mergem acasă și nu te mai aduc niciodată în parc!”

Nu am avut niciodată suficientă spontaneitate pentru a opri acest tip de tiradă infamatoare, pe când fiica mea se număra printre juniorii parcului. Dar nu-i nimic, groaza asta a trecut foarte repede și i-a luat locul adevărata oroare: copila mea a crescut și nu mai privește cu ochi blânzi cum ceilalți îi împrumută jucăria preferată, ci ține de ea ca o fiară, până se face roșie ca focul și nici atunci nu-i dă drumul. Ei, să te vedem acum, mămică-știe-tot!

Din fericire, nu a fost cazul să îmi exersez din nou prea mult spontaneitatea, pentru că, la scurtă vreme după ce fiica mea a intrat în această nouă etapă, draga mea prietenă Otilia Matelers m-a invitat să mă implic în proiectul Conferințele lui Michael Thompson în România, în cadrul căruia traduc celebra carte a invitatului ei, Prieteni buni, dușmani aprigi: Înțelegerea vieţii sociale a copiilor (scrisă de Michael Thompson în colaborare cu Lawrence J. Cohen), ce urmează a fi publicată la începutul lui septembrie la Editura Herald.

Cuvintele pe care le adresam înainte mai degrabă complezent părinților în parc: “Să nu vă supărați, niciun copil nu își oferă jucăria”, au în sfârșit suportul unui specialist ca Michael Thompson. “Capacitatea de a împărți este un pas în dezvoltare. Majoritatea copiilor mai mici de trei ani nu reușesc să împartă suficient de consecvent pentru a face cu regularitate posibil un joc reciproc”, susține Michael Thompson. Dar pentru că autorul continuă prin a sublinia că “este esențial pentru copii să învețe să se joace”, am decis să încerc “trusa prieteniei” cu care își echipează cititorii încă din primele capitole și m-am folosit de ea cu spor în invitațiile la joacă pe care le-am adresat celor care ne-au devenit (deja) prieteni.

Le cei aproape doi ani ai săi, nu știu în ce măsură se poate spune că fiica mea și-a făcut prieteni sau a învățat să se joace cu alți copii, însă, pentru mine ca mamă, a fost în mod cert o mare ușurare să văd că într-un cadru restrâns și familiar dovedește suficiente aptitudini sociale. Mai mult, exersarea acestora în cadrul familiar recomandat în carte i-au îmblânzit reacțiile în fața chipurilor noi din parc, în termenii lui Michael Thompson, alternând în călătoria dezvoltării sale, “autostrada grupurilor mari de copii”, cu “străduțele liniștite ale prieteniilor intime”.

Îmi face o plăcere nespusă să mă joc de-a mama în “viața socială” a fiicei mele, dar trebuie să spun că, deși oferă sugestii cu punct și liniuță – cum sunt lista avantajelor unui atașament solid pentru viața socială, instrumentarul prieteniei, sau cele zece recomandări pentru părinți – volumul pe care îl traduc acum este departe de a fi un rețetar.

Dimpotrivă, probabil cel mai pozitiv mesaj din întreaga carte este că părinții își fac adesea prea multe griji și că își asumă prea mult responsabilitatea, uitând, pe de o parte, că au oferit copilului o bază de socializare prin propria interacțiune cu acesta, mama fiind din perspectiva autorilor primul prieten, și neglijând, pe de altă parte, faptul că, deși poate avea un temperament diferit, copiii au în general mai multe abilități sociale decât am fi dispuși să credem la prima vedere.

Acest volum tratează aspectele vieții sociale a copiilor de la naștere până dincolo de adolescență. Deși este foarte bine structurată abordând atât vârste specifice – bebeluși, copii mici, preșcolari, școlari, adolescenți, cât și probleme specifice, cum ar fi rolurile de gen, conflictele, diferența, nu m-aș încumeta să o recomand unei categorii anume de părinți.

Ba chiar aș recomanda-o inclusiv persoanelor care nu sunt (încă) părinți, pentru simplul motiv că această carte a fost pentru mine un prilej de introspecție minunat pe alocuri, dureros în altele, dar în cele din urmă prielnic procesului început de fiica mea cu primul scâncet de a mă transforma într-o persoană mai completă, mai prezentă, mai conștientă și, de ce nu, mai bună.

Nu știu cât o să îmi amintesc din poveștile savuroase cu care Michael Thompson ilustrează textul sau din recomandările și concluziile autorilor când fiica mea va merge la grădiniță, la gimnaziu sau la liceu, însă știu că mi-am plâns, în sfârșit, toți prietenii pierduți din ezitare și nesiguranță, știu că m-am urnit să îmi sun prietenul “cel mai bun” din liceu pe care nu l-am văzut de luni de zile și știu că, pe viitor, o să profit din plin de întâlnirile de joacă ale fiicei mele pentru a-mi etala noua conștiință socială și a mă apropia mai ușor de mamele celorlalți copii – fiți pe fază, doamnelor!

“Cea mai bună modalitate de a învăța despre prietenie este să o practici”, spune Michael Thompson. Să nu uităm acest lucru, indiferent dacă avem copii de 2 luni, 2 ani sau 20!

Foto: arhiva personală

Michael Thompson va ține pe 21-22 septembrie o serie de conferințe la București. Autorul bestseller-urilor “Prieteni buni, dușmani aprigi – Să înțelegem viața socială a copiilor” și “Crescându-l pe Cain”, ambele în curs de apariție la Editura Herald, le va vorbi părinților despre viața socială a copiilor, prietenii, popularitate și fenomenul de agresivitate, cu accent pe abordarea vieții emoționale a băieților și rolul tăticilor în acest context.

Înscrieri și detalii aici: michaelthompson.ro.

Advertisements

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s