Dansul contemporan în lumea arabă


timthumb

Beirut International Platform of Dance (BIPOD)

Scena de dans din lumea arabă nu e cu susul în jos, nu stă într-o cârjă și bate din labele picioarelor, este aproape ca cel din lumea noastră, binecuvântată și civilizată. Și ea este preocupată de corp, înțeles ca spațializare socială, ca teren de luptă al tendințelor politice și culturale; preocupată de tema spațiului și a locuirii, aproprierii acestuia prin mișcare și corp; și preocupată de ideea comunicării prin corp și a discursului corporal social, preocupată, în fine, de critica spectacolului, în sens mediatic și neoliberal. Cam așa ar putea arăta în mare un soi de cartografiere tematică al platformei de dans din Orientul Mijlociu.

Dar acesta nu-i neapărat un motiv de bucurie identitară, căci ceea ce-i lipsește dansului contemporan din lumea arabă, deși nu tocmai în totalitate, este tocmai lumea arabă, atât în sens global, cât și în sens microistoric, de poveste locală, specifică. Dintre toți cei prezenți pe platforma de la Beirut, spre exemplu, numai Hela Fattoumi chestionează, pentru a nu știu câta oară în dansul contemporan de-acolo, problema asumării și a negocierii corpului cu hijabul. Ar fi fost mai dezirabile, poate, spectacole privind problema petrolului, a GPL-ului sau problemele religioase.

Aici s-ar putea să existe la mijloc și un viciu de percepție occidentală implicită asupra unei alterități demult catalogată, șablonizată și bine încadrată în clișeele vestice ale idiosincraziilor bănuielii, fricii de teroriști religioși, percepție aspru criticată în filmele The Imperialists Are Still Alive! (Zeina Durra, 2010), Four Lions (Christopher Morris, 2010) sau de către filozofi precum Gheorghii Derlughian ori Slavoj Žižek.

Anii trecuți, în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, au avut loc la Beirut edițiile anterioare ale Beirut International Platform of Dance (BIPOD), care au adunat cei mai buni dansatori și coregrafi din lumea arabă, cunoscuți atât la ei acasă, cât și în întregul Occident, împreună cu cele mai cunoscute centre, companii și trupe de dans contemporan din regiune.

Două săptămâni de workshopuri, instalații și proiecții video, expoziții de fotografie, care au secondat backgroundul ideologic al platformei, au angrenat dansatori din Irak (Anmar Taha și Muhanad Rasheed de la trupa Iraqi Bodies, ambii cu spectacole independente), Liban (Mia Habis, Omar Rajeh și Guy Nader de la Maqamat Dance Theatre, toți trei cu spectacole distincte, dansatoarea independentă Alia Hamdan, tandemurile Aurelian Zouki și Bassam Abu Diab, respectiv Ali Chahrour și Clara Sfeir de la Takween Collective), Algeria (Nacera Belaza și propriul centru de dans), Egipt (Mohammad Shafik de la trupa Homma), Maroc (Taoufiq Izzediou și Said Aït El Moumen, cu spectacole diferite, de la Compania Anania, duoul Athar, Meryem Jazouli cu un spectacol independent), Siria (Mey Sefan de la Centrul Tanween, Enad Marouf cu un spectacol independent), Palestina (trupele Sandwishet Labaneh și Sareyyet Ramallah), Tunisia (Hela Fattoumi, de la centrele Fatoumi și Lamoureux, Hafiz Dhaou de la Compania Chatha, Radhouane El Meddeb de la Compagnie de Soi).

Pe lângă spectacolele de dans propriu-zise, coregrafii au ținut și o serie de conferințe privind destinul dansului contemporan în lumea arabă, la care au participat Danya Hammoud de la Asociația Culturală Zoukak din Liban, Mohamed Fouad și Dalia El-Abed din Egipt, Yendi Nammour, Mahmoud Rabiey și Anne Gough de la Takween Collective, Sharaf Darzaid din Palestina, Leyya Tawil din Siria și Diana Sabri din Grecia. Harta locațiilor care au activat această platformă a fost configurată de spațiile puse la dispoziția coregrafilor de Teatrele Monnot, Al-Madina, Babel, precum și de Teatrul din Beirut.

Beirut International Platform of Dance 2013 va avea loc între 11 și 28 aprilie.

Să vedem ce ne pregătește BIPOD în 2013 și dacă se schimbă ceva.

Pentru informații accesează maqamat.org

Articol publicat în revista „Art Dance News online”, ediția din ianuarie 2013

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.