Intervenţionism. Stare de urgenţă


B3Sigur că da, teoriile conspiraţiei sînt cele mai la îndemînă. În decurs de cîteva zile, Vladimir Voronin a încălcat tot ce se putea încălca vreodată, lucru iarăşi foarte la îndemînă, căci cu cît ne postmodernizăm şi ne globalizăm mai mult, cu atît avem de apropriat mai multe reguli lejer încălcabile. Şi cu atît mai la îndemîna oricui devin teoriile contemporane ale ştiinţelor politice, ale geopoliticilor sau, şi mai cool, ale realpoliticilor.

Dacă accesaţi portalul Petitiionline.ro, veţi vedea ca acolo există 65 de pagini de petiţii a cîte 21 de petiţii pe pagină. În total, 1365 de petiţii! S-ar spune că sîntem una din cele mai activiste comunităţi europene şi că aici la noi „drepturile omului” au valoare de cult. Însă oricine poate observa că lucrurile nu stau tocmai aşa. În realitate sîntem o comunitate de petiţionari online şi de activişti virtuali. Autorităţile române au mîinile legate pentru că au înţeles prea tîrziu sau nu au înţeles deloc că în Republica Moldova nu s-a făcut politică, în Republica Moldova s-a făcut geopolitică. Însă intelectualii nu au mîinile legate. Intelectualii din România sînt liberi. Şi ei ar trebui sa fie primii care să încerce să mişte opinia publică europeană, ei care sînt cei mai mari admiratori ai lui Noam Chomsky cel din cărţi, însă care nu devin activişti decît dacă subiectul este îndeajuns de cool. De data aceasta Republica Moldova n-a mai fost un subiect atît de cool, aşa cum a fost cîndva brandul de „moldovan”.

Chomsky a publicat acum vreo doi ani o carte care se cheamă Interventions. Despre asta e vorba, dragi intelectuali, despre intervenţionism cultural. Chestia asta presupune micul efort de a vă mişca fundurile de pe scaunul comod din faţa calculatorului şi de a protesta în cîmp deschis. Una este să-l vezi pe George Simion dîndu-şi suflarea în microfon, pe de o parte pentru a mobiliza un guvern insensibil, iar pe de altă parte pentru a-i probozi pe cei de la Noua Dreaptă, şi alta este să-l vezi pe Mircea Cărtărescu răbufnind împotriva autorităţilor româneşti, în semn de solidarizare. Pentru că, dragi intelectuali, nu trebuie să fii neapărat român ca să te revolţi împotriva încălcărilor de tot felul, ca să îţi faci, precum Anatol Mătăsaru, un costum de porc cu epoleţi în care să te plimbi pe întinsul întregii respublici. Sau, ca s-o spunem şi pre limba ailaltă, lupta dumneavoastră de clasă va fi răsplătită de Mama Europa, în capital simbolic onomastic, toate cash. Fiţi siguri că activismul dumneavoastră n-o să treacă sub arest, precum cel al artistului Anatol Mătăsaru, nu veţi avea spatele tumefiat şi nici unghiile înflorite de urmele bocancilor marca SIS. După ce vă veţi fi exprimat cu adevărat public punctul de vedere, vă veţi întoarce acasă liniştiţi, în acelaşi scaun din faţa calculatorului şi veţi mai semna o petiţie online.

Articol de Sanda Watt și Igor Mocanu publicat în revista „Stare de Urgență” / 2009

Advertisements

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s