Friska Viljor, Bravo!


coverFriska Viljor, Bravo!,

Devilduck Records, 2007

Regal

Nu e vorba de clubul de fotbal din Suedia, ci de o trupă de punk-folk atlternativ din Stockholm. Pe la mijlocul iernii lui 2005, doi buni prieteni, Daniel Johansson şi Joakim Sveningsson au decis să nu mai stea autococloşitor la una şi aceeaşi masă prin vreun pub suedez, purtînd „discuţii toxice” despre cele „two broken relationships”, ci să dea o formă sentimentelor şi gîndurilor care-i bîntuiau. Aşa că au început să cînte, mutînd discuţia într-un studiou de înregistrări unde au mai invitat cîţiva prieteni (Maria Lindén, Mattias Areskog, Markus Bergqvist, Ludvig Rylander).

Ce credeţi că a ieşit? „Music? No, not music, but life, joy, playfulness and the freedom to do whatever you want”, spun ei. „Shotgun sister, please let me live/ I am convincing like a chair/ when I say I feel better/ she looks at me like I’m not there/I’m waving my hands in the air”, erau primele confesiuni care apăreau în 2006 pe cd-single-ul Shotgun sister. După care, bucuria de a trăi viaţa calculată în lingouri de gînduri, bucuria de a părăsi job-ul şi de a porni într-o călătorie pe care ţi-ai dorit-o demult (Gold) sau „I gave my life/ for the people that I liked/ it concerns everyone/ cause their lives has just begun” (Gave my life), amestecate cu savoare libertăţii (Four points, Oh, oh) sau cîntînd singur pe stradă (Friskashuffle), au curs de la sine în 2007, într-o confesiune ludică, autoironică, dar sinceră, pe albumul de debut, Bravo!

Cînd apar pe scenă ei spun că nu cîntă, ci că au venit să ne povestească şi nouă ce gîndesc ei, iar ceea ce gîndesc se aude alert, într-o atmosferă în care vocea isterică este conştientă de propriul exces şi-şi rîde de ea, în care prietenia împărţită egal invită cu sine o mandolină a unui mio amigo. Cu siguranţă tot asta se va întîmpla şi în noiembrie, cînd Friska Viljor va cînta în Club 3Voor12 din Amsterdam, în club Vera din Groningen ori în club Ekko din Utrecht.

Cronică publicată în revista „re.PUBLIK” / 2007

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.