Columbia Pictures ne predstavliayet


cover banderosБанд`Эрос, Коламбия Пикчерз не представляет,

(Band’Eros, Columbia Pictures ne predstavliayet)

Universal MusicRussia, 2006

Remiză

Copertă de album ori afiş de film? Adică cinci indivizi îmbrăcaţi în uniforme kaki, asortate cu adidaşi, tricouri făcute ferfeniţă şi pătate de ulei şi funigine – în cazul celor doi băieţi ameninţînd cu AKM-uri; asortate cu bustul gol şi banderolă roşie – în cazul celui de-al treilea tip care ameninţă cu un fierăstrău şi un ciocan; ori asortate cu cizme înalte de piele albă sau pantofi negri cu tocuri ascuţite – în cazul celor două fete care ameninţă cu mitraliera. Adică Band’Eros, Columbia Pictures nu mai prezintă.

Band’Eros, adică MC Batişta – rapperul care a colaborat cîndva cu Deţl, un fel de Eminem al ruşilor, Rada şi Nataşa – solistele trupei, Ruslan – brakedancerul grupului, ex-membru al foştilor campioni la brakedance, Almost, şi Igor Burnîşev – DMC-ul Band’Eros, între altele regizor, dansator, amator de aikido; autorpoclamaţi „primul mare proiect de R&B din Rusia”, nu mai prezintă ce?

Nu mai prezintă nimic din ce am fost obişnuiţi să ne fie prezentat sub marca Hollywood, Columbia Pictures ş.cl. Ei sînt antihitparade, antiprada, antigucci, antid&g, antiîndopatul cu popcorn în fotoliul comod de la cinema, într-un cuvînt, tot cu anti în faţă, anticlişeele scoase pe piaţa de film de vreo douăzeci de ani încoace. „Bunul terminator căşunează pumni pe duşman/ şi iată un nou guvernator scos ca din cutie./ Cu o aşa iubire naţională mai vii de-acasă” (Коламбия Пикчерз не представляет). În videoclip, bunul terminator e, de fapt, Super Man cîntînd la flaut şi rostind, mîndru pînă-n vîrful urechilor, proverbialul „I’ll be back!”. Totul debuşînd într-o atmosferă de energie generalizată, de cocktail cu arome de Jamaica şi ganguri de huligani moscoviţi.

Naomi, ah, ce-aş mai Campbell, Mai aproape de tine („Toţi vor atîta respect şi atîta veneraţie/ să se tutuiască pînă şi cu Putin Vova”), Al Pacino, Nu te-neca – amestecă ritmul brazilian cu beatul clasic şi provoacă vestul, tipul narcobaronului columbian şi pe cel al machomacaronarului sicilian, la o privire în oglindă, contorsionată, clişeizată, caricaturizată pe alocuri. Un cocktail interesant care merită măcar degustat.

Cronică publicată în revista „re.PUBLIK” / 2007

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.