Evgheni Evtuşenko + Jonathan Sfran Foer


Evgheni Evtuşenko, Să nu mori înainte de moarte, “roman”, În româneşte de Ştefan Dimitriu, Editura CD PRESS, [Bucureşti], [2007], 439 p.

 

Un roman căruia, dacă nu i-ar fi lipsit (auto)ironia şi un dram de conştiinţă a importanţei evenimentelor care se evaporă în timp, i-ar fi fost suficientă fraza lungă ce se vrea aplaudată pentru poveştile de altădată. Iar Jackelin Kennedy-Onassis, pentru care Evtuşenko este un scriitor cu un “talent deosebit”, Mihail Gorbaciov, care-l admira pentru atenţia la marile probleme ale Rusiei, Paul McCarthney, care vedea în cărţile lui Evtuşenko o parte a crezului său, Federico Fellini, care vedea în poetul rus un foarte bun prieten, ni l-ar fi putut recomanda cu încredere şi noi l-am fi putut gusta cu plăcere. Dar pe noi puch-ul nu ne mai sensibilizează, povestea din roman rămîne insuficientă şi capitalul simbolic al autorului – fără efect.

 

978-973-50-1623-4Jonathan Sfran Foer, Extrem de tare şi incredibil de aproape, Traducere de Andra Matzal, [Colecţia “Raftul Denisei”], Editura Humanitas, Bucureşti, 2007, 424 p.

 

Se numeşte Oskar şi are un googleplex de raison d’être. Îi trimite scrisori lui Stephen Hawking, îşi iubeşte bunica şi vorbeşte cu ea prin binoclu, îşi face cîte o vînătaie cînd ceva nu-i iese, încearcă o cheie prin toate încuietorile New York-ului, împreună cu bunicul lui îngroapă nenumărate scrisori în mormîntul tatălui său de unde acesta lipseşte, inventează o brăţară cu busolă pentru prietenul lui octogenar ca acesta să poată şti în orice moment în ce poziţie se află faţă de patul magnetic al iubitei lui. Un singur fir leagă toate aceste motive de a fi ale lui Oskar: iubirea lui faţă de tatăl dispărut pe 9/11. Şi ca să înţelegeţi că nu e nimic banal în toată povestea asta, încercaţi să smulgeţi măcar un fragment din ea: va curge sînge, vă veţi răni la degete şi nu veţi mai putea pronunţa nici un cuvînt, nici un sunet. Şi nici să citiţi o altă carte.

Recomandări publicate în revista „Noua literatură”, numărul 8, anul I / august 2007

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.