Unpolished. Young Design From Poland


Se pare că noiembrie este la București luna designului. A oricărui fel de design. De interior, de mobilier, arhitectural, de carte, arte grafice, de orice vreți. Avem conferințe, avem expoziții, dezbateri, manifestări în spațiul public, avem chiar și o bienală. E curând, și MNAC găzduiește o astfel de expoziție în trend: Unpolished – Young Design From Poland, curatoriată de Agnieszka Jacobson-Cielecka și Paweł Grobelny, și adusă în România cu sprijinul Institutului Polonez București și al Muzeum Regionalne w Stalowej Woli.

Nume grele în branșă, curatorii Agnieszka Jacobson-Cielecka și Paweł Grobelny sunt destul de cunoscuți în plan regional și internațional. Agnieszka Jacobson-Cielecka este directoare artistică a Festivalului Łódź Design și a organizat mai multe expoziții de design polonez și internațional, iar din 2011 predă la școala de design School of Form din Poznań, în timp ce Paweł Grobelny, designer el însuși, pe lângă munca de curatoriat, a semnat mai multe proiecte la Berlin, Bruxelles, Copenhaga, New York, Shanghai, Tokio, Paris ori Seul, iar din 2011 ține cursuri la aceeași instituție ca și co-curatoarea lui. Artiștii expuși la parterul de la MNAC și la mezanin, atât designeri, cât și arhitecți, au toți în jur de 30-40 de ani și s-au format, cum se exprimă curatorii, „în perioada schimbării sistemului”, nu sunt nici niște monștri sacri ai designului polonez, dar nici studenți proaspăt scăpați de pe băncile școlii, sunt niște profesioniști aflați la vârful unei cariere în care tradiția și inovația, localul și globalul, diferența specifică și genul proxim se împletesc armonios.

E adevărat, ca de altfel de fiecare dată când vine vorba de o artă esențialmente formală, cum este designul, că un exercițiu de extragere și decelare a conținutului lucrărilor ar deveni destul de complicat. Ce narațiune îți poate insufla un taburet din PAL mimând spirala ori o husă cilindrică de pâslă pentru scaun? Un ceas cu ace de oțel emailat cu negru montate pe o bârnă de brad sau o canapea ale cărei perne par niște saci de hârtie gonflați? Lucrările prezentate la MNAC par să se înscrie cuminte în curentul designului contemporan de tip IKEA, chiar dacă IKEA capitalistă a reținut din moștenirea Bauhausului numai îndemnul socialist de a face artă oricând de către oricine, nu și pe acela al funcționalismului reflexiv. Din acest punct de vedere, singura lucrare care iese în evidență la MNAC este casa de vecini din Rybnik a grupului de arhitecți Jojko și Nawrocki, în care gazonul sau, mai degrabă, pajiștea, urcă treptat pe acoperiș, inversând raportul dintre sub- și suprateran.

Curatorii spun, cu toate acestea, în textul lor care însoțește expoziția, că există în lucrări și o dimensiune poloneză a abordării, descinsă din meșteșugurile populare de-acolo și camuflată abil în tendința rough a exponatului contemporan. Cred că în această direcție țintește și dublul sens din titlul expoziției. Unpolished, adică nepolisat precum tradiționalul popular și nepolonez precum internaționalul global.

 

Unpolished – Young Design From Poland, 28.09-11.11.2012, designeri: Aze Design, Beton (Marta Rowińska + Lech Rowiński), DBWT (Daria Burlińska + Wojciech Traczyk), Agnieszka Czop + Joanna Rusin, Fawory (Małgorzata Piotrowska + Monika Niezabitowska), Gogo (Maria Makowska + Piotr Stolarski), Kafti Design, Bogdan Kosak, Malafor (Agata Kulik-Pomorska
+ Paweł Pomorski), Mopsdesign (Joanna Chomka-Jaworska + Arkadiusz Jaworski), Bartosz Mucha, Alicja Patanowska, Monika Patuszyńska, Katarzyna Delfina Petkow, Magdalena Trzcionka, Oskar Zięta, curatori: Agnieszka Jacobson-Cielecka, Paweł Grobelny, arhitecți: Beton, db2 architekci, Jojko + Nawrocki Architekci, Medusa Group, nsMoon Studio, Plus 48, Stadtpark; MNAC, Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2-4, aripa E4, intrarea prin Calea 13 Septembrie.

Cronică publicată în revista „Accente”, Anul I, Nr. 4 / 2012

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s