– beţia (a trage o ~)


– beţia (a trage o ~): participă de la 3 la 10 persoane. Arbitrarul acestei notări este vădit, acesta fiind de fapt mai mult o medie aritmetică a numărului participanţilor. Localurile simpatizate, preferate pentru beţie (mă refer la beţiile la domiciliu) sînt de obicei retrase. Se preferă pivniţa, alias beciul. Beciul este un loc predilect pentru intimităţile confreriilor masculine, oculte. Beţia se trage doar într-un grup de prieteni cu o foarte bogată experienţă comună de viaţă. Motiv pentru care tipologia băuturilor consumate nu-şi are rostul, aceasta fiind evident în permanenţă cea mai bună. Zacusca, la fel. Cantitatea băuturii consumate nu poate fi niciodată estimată întrucât se trece de la pudibundul cop, la dezinhibata balercă sau chiar butoi. Băutura poate fi consumată pe câteva căi distincte. Traiectul fiind, fie din butoi/balercă în cop/borcan apoi pahar/bacal/cană; fie prin ignorarea etapei de mijloc, şi anume direct de la cranic (robinet) în pahar, ori din gaura laterală a butoiului de unde a fost scos cepul, în pahar, sau din gaura superioară, printr-un furtun, în pahar, operaţie de înfoiere a şlangului.

Varianta terestră a beţiei este chileala/ghilabaua, la care pot participa şi persoane alogene grupului de prieteni, indentificabile prin peiorativul injurios nu-i de-a nostru’!!!, e un fel de out-sider. Ghilabaua, ca şi beţia de altfel, culminează cu un soi de cinste matinală, la poartă, în amonte, sub denumirea de pahar la botu’ calului, întrucît coparticipanţii sunt siliţi să adopte un mijloc de locomoţie patruped.

Sabantuiul (chiolhanul) este o ghilaba de proporţii mai mari. Cantitatea de băutură consumată este de asemenea uriaşă, în traiectul consumării survenind încă o etapă şi anume canistra. Până a nu ajunge în ulcior, din butoi, vinul este transportat în canistră. La sabantuiuri se mănâncă mult şi pe ales. Vezi: A ZACUSCI, CINSTE.

Din Dicţionar de idei primite de-a lata

Text publicat în revista „Eliterebelle”, nr. 2 / 2006

Advertisements

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s