Bogdan Gîrbovan. Uniforme & Veșminte (preview)


Pe 22 iunie, Salonul de Proiecte găzduiește expoziția Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române semnată de artistul fotograf Bogdan Gîrbovan, a doua jumătate a proiectului Uniforme & Veșminte, demarat anul trecut la Galeria Posibilă cu expoziția Ierarhia Poliției Române.

Bio: Bogdan Gîrbovan (n. 1981) este artist fotograf contemporan. Expoziții personale: 5@14 (Draft One, 2009), 10/1 (Atelier 35, 2010), Ierarhia Poliției Române (Galeria Posibilă, 2011). Lucrări în colecții private din România, Anglia, Lituania. http://www.girbovan.ro

Ce este Uniforme & Veșminte?

Uniforme și Veșminte este proiectul fotografic de documentare a două dintre cele mai importante instituții din Stat. Proiectul expune, sub formă de portret compozițional, Ierarhia Poliției Române și Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Povestea uniformelor și veșmintelor este destul de lungă și alambicată. Pe lângă studiul vestimentar pe care acest proiect și l-a propus, am încercat să mă apropii și să înțeleg sistemul lor de funcționare. Alegerea celor două nu a fost aleatorie, ele reprezentând pentru mine cel mai clar exemplu, ce se poate mula pe termenul de ierarhie, din punct de vedere imagistic și nu numai. Expunerea va respecta ad litteram conceptul ierarhiei, pornind de la funcțiile cele mai mici până la prima funcție în conducerea instituției. Cele două serii vor fi expuse față în față, pe un culoar de aproximativ nouă metri lungime și cu o lățime de trei metri.

De cât timp lucrezi la proiect?

Ideea acestui proiect s-a conturat spre sfârșitul lui 2009, ca în următorul an să încep  documentarea teoretică, alături de curatorul proiectului. Spre sfârșitul lui 2010 am primit prima aprobare, mai exact Poliția Română m-a anunțat oficial că pot începe proiectul, iar anul următor s-a finalizat. În paralel curtam Biserica Ortodoxa Română, dar aici lucrurile au decurs mai greu. Nu m-am grăbit, am făcut pași mici și am ocolit ce consideram impediment în acest proiect, iar în acest an îl voi finaliza. După 3 ani…

Ce se va întâmpla cu proiectul după Salon?

La Salonul de Proiecte o să expun doar jumătate din acest proiect, mai precis Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, iar după aceea, cele doua serii care compun lucrarea Uniforme & Veșminte, vor fi expuse la Veneția, în cadrul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, eveniment în premieră.

Mulțumesc!

Interviu publicat în revista „BeWhere!”, nr. 9 / 2012

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.