Despre NAG 2012, cu Suzana Dan


Între 25 și 26 mai, arta contemporană autohtonă face o noapte albă, noaptea galeriilor. NAG este un proiect care promovează arta contemporană în toate formele ei (arte vizuale, performance, muzică, dans etc.), susținând totodată spațiile dedicate acesteia (galerii de artă, spații alternative, proiecte independente curatoriale). Cea de-a șasea ediție a NAG se va desfășura și anul acesta în peste 30 de locații, spații consacrate sau alternative ce vor găzdui arta contemporană autohtonă în plină ebuliție, incluzând și Bucharest Biennale 5. I-am adresat câteva întrebări fondatoarei și neobositei organizatoare a acestui eveniment, artista Suzana Dan.

Prin ce se deosebește ediția de anul acesta de edițiile din anii trecuți?

Ediția din acest an va fi ceva mai selectivă în ceea ce privește participarea în programul NAG. Doresc ca acest eveniment să rămână dedicat artei contemporane și tinerilor artiști. Cu siguranță, numărul galeriilor și al spațiilor alternative va fi altul decât în ediția precedentă. Mai mult, începând cu acest an, harta NAG va delimita clar spațiile dedicate artei contemporane a căror activitate este neîntreruptă pe tot parcursul anului, de cele cu statut temporar. îmi este jenă că și eu ridic aceeași jalbă în băț legată de ajustările bugetului, dar și NAG se încadrează, din păcate, în acest curent la modă, așa că pot să mă laud că voi reuși să produc un singur proiect special NAG în acest an. Dar care cu siguranță nu va dezamăgi publicul!

Care sunt high-light-urile de anul acesta la NAG?

În nici una dintre edițiile NAG nu mi-a plăcut să „împing” în față anumite participări, fie că erau produse de către NAG, fie că erau propuneri ale galeriilor. Într-un domeniu căruia îi place să se definească drept unul prin excelență nedemocratic, îmi păstrez imparțialitatea și neimplicarea curatorială. Cu siguranță că participarea BB5 în programul NAG își va avea importanța ei, dar la fel de călduros aș invita publicul să nu se teamă să meargă și în spațiile alternative sau în alte galerii, unele dintre ele cu un impact foarte mare pe scena artei contemporane internaționale.

Discuție publicată în revista „BeWhere!”, nr. 8 / 2012

Advertisements

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s