Vorba de cultură 28.11-02.12.2011


Ce se mai întâmpla astazi în artele plastice? Care sunt – daca exista – tendinţele acestui mediu fluid, care a invadat şi a permis sa fie invadat de toate celelalte arte?

Tatonam prezentul artei româneşti şi internaţionale împreuna cu Igor Mocanu (n. 1984), critic de arta, curator şi jurnalist. Filolog prin formatie, absolvent al unui master la Facultatea de Istoria si Teoria Artei a Universitaţii Naţionale de Arta din Bucureşti, Igor Mocanu este o prezenta foarte activa în viaţa noastra culturala. Împreuna cu Sanda Watt, a realizat doua expoziţii manifest, “Cheap replicas” (Paradis Garaj, 2009) şi “Tacere ostentativa” (subBUFET, 2009), precum si un performance numit “Basarabia pamânt omenesc” (devenit insert în “Revista la plic” nr.1). A curatoriat expoziţii de fotografie semnate Bogdan Gîrbovan şi semneaza constant articole critice în reviste tradiţionale ţi online. Ca editor, a îngrijit antologia “1984. Ultima generaţie a comunismului românesc” (UNIBUC, 2008, coord. Ion Manolescu). A tradus numeroase texte din limbile franceza si rusa.

Ascultaţi-l pe Igor Mocanu în emisiunea “Vorba de cultura”, difuzata pe Radio România Cultural de luni 28 noiembrie pâna vineri 2 decembrie, începând cu ora 12.
Realizatori Ema Stere şi Attila Vizauer.

Ideile călătoresc, emigrează, plutesc în aer, se transformă. De dispărut nu dispar niciodată.În 1890, William James publica un tratat cu titlul “Principii de psihologie”. O carte întru totul inovatoare, în care James a introdus printre altele, conceptul de “flux al conştiinţei”, desemnând curgerea firească a experienţelor interioare ale unui subiect. Ca mulţi alţi termeni din psihologie, “fluxul conştiinţei” a călătorit spre critica literară. Este folosit în legatură cu opera unor scriitori precum Joyce, Proust, Virginia Woolf sau Faulkner şi se află în programa de bacalaureat. Descrie acea succesiune de gânduri şi sentimente care alcătuiesc, în jumătăţi de propoziţii uneori, vocea interioară a unui personaj. La “Vorba de cultură”… invitaţii sunt… ei bine, sunt… celebri, dar în primul rând sunt oameni de cultură… oameni care fac cultură, care trăiesc din faptul că ştiu să facă foarte bine un lucru… că sunt actori, sau scriitori, sau muzicieni, sau scot gazete culturale… îi interesează, îi doare… nu dau lecţii, spun ceea ce cred… şi de regulă, cred într-o mulţime de lucruri… “Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor?” – uite o întrebare de care ne-am ferit deocamdată… deocamdată i-am întrebat altele… ce cred despre muzică, unde e frumos să-ţi faci vacanţa… dacă poţi să-ţi trăieşti viaţa după sfatul psihologilor… i-am întrebat… de filme, de fotbal, de grafitti… de copii, de publicul din sală… de cititori… de ce le place lor să citească…

“Vorba de cultură” este un exemplu perfect de flux al conştiinţei. Ceea ce ramâne, din această plutire de idei, este senzaţia de a descoperi noi personaje, în figuri altminteri celebre, de a vedea cum ne văd ei pe noi. Aflăm de ce se zbat să reziste, envers et contre tout în cultura românească. Reclama culturală fiind permisă prin lege, îi invităm sa ne recomande lecturi, vizionări, audiţii excepţionale. Când vorbeşti cu oameni de cultură, inevitabil vine vorba de cultură. Citatele pot fi inexacte, iar amintirile, aproximative. Cultura este ceea ce ramâne dupa ce ai uitat tot. Aproape tot.

Ema Stere & Attila Vizauer

http://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/vorba-de-cultura/

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.