„Nu sperați că veți scăpa de cărți”


Care sunt criteriile tale după care citești / cumperi cărți? S-au schimbat ele în ultimii ani?

Adevărul e că nu sunt deloc persoana potrivită să răspundă acestor întrebări. Criteriile după care cumpăr și citesc o carte îmi sunt dictate, din păcate, de preocuparea academică de moment, iar momentul poate dura ani buni. Prin urmare, achizițiile pe care le fac sunt cât se poate de la obiect, prompte și, ca atare, disperant de previzibile. În acest moment mă preocupă două subiecte care se tratează și prin cărți: avangarda și fotografia. E cât se poate de limpede ce cărți voi cumpăra și citi eu câțiva ani buni de-acum încolo.

Care sunt „cărțile care contează” în momentul de față pentru tine și de ce?

Pentru mine, toate cărțile contează. Nu am pus nicicând liniștirea tumultului realității pe seama unor cărți și nici pe cea a tumultului cărților pe seama realității. Ambele generează la fel de multă cunoaștere. Se-ntâmplă rar să revin la o carte, altfel decât în scopuri de cercetare. Sunt două discursuri sinusoidale care se întretaie și întrepătrund continuu. În acest moment, am pe birou volume de Gellu Naum, Rudolf E. Kuenzli, N. Steinhardt, Tudor Caranfil, Andrei Oișteanu, Catalogul PhotoEspaña 2011, Yann Martel, Jean Piaget, Mihail Vakulovski și o antologie de proză satirică publicată de ziarul Astra în 1986, Cărămida cu mâner. Acestea contează pentru mine acum, mâine vor conta și altele.

Răspunsuri la ancheta inițiată de Adina Popescu și publicată în revista Dilema veche, nr. 384, 23-29 iunie 2011. Citiți aici întreaga anchetă.

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.