Zaza Burciuladze, Cei șapte înțelepți (fragment)


Intru în gheretă. Înăuntru nu mai e nimeni. Lângă fereastră stă mergând un televizor cu picioare. Pe ecran licărește un singur cadru: un pește naufragiat pe uscat trage neajutorat aer pe gură. După aceea canalele încep să se schimbe de la sine, cadre și imagini se perindă iute. Văd o față de nou-născut, roșie, zbârcită de plâns… Văd ochii împietriți ai unui kamikaze în metroul ticsit cu oameni… Văd privirea încordată a narcomanului, băgându-și cu seringa heroina în venă… Văd un călugăr istovit de-atâta post… Un samurai îngenuncheat, cu fața nepăsătoare de dinainte de harakiri… Văd un tip absorbit de computer încercând să dezlege vreun joc… Trupuri carbonizate în urma unui accident aviatic… Văd capete de păsări și boturi de animale… Coordonate heliografice și selenocentrice… Văd înțelepții apărători al celui de-al nouălea stil ninjutsu, kudzi-gosin-ho și kudzi-kiri… Ghirlande și focuri de artificii… Fibre nervoase cu senzori… Semnalul care aleargă prin cablul cu fibră optică. Bodybuilderi și impotenți… Modulii numerelor complexe… Obrajii aprinși ai fetelor care tocmai și-au spulberat virginitatea cu ajutorul vibratorului… Laptele, dimineața devreme, pus pe aragaz… Văd gay, DJ, microbi… Demenți și cyberpunkeri… Moarte lentă și descompunere lentă… Luna dispărând și apusul… Văd niște dungi pe un motan omorât… Tipărirea cupiurilor și femei cu celulită… Conceperea copilului și avortul… Sistemul nervos și atomul… Văd gândurile. Cum se iubesc și se urăsc unul pe altul. Cum se ajută și cum se omoară, și își dau naștere unul celuilalt – după propria-le asemănare, noi și renăscute. Se autocreează din nou, pentru a intra unul în altul și pentru a se întrepătrunde unul pe celălalt. Iar pe deasupra tuturor, stă neschimbat și nestrămutat curcubeul tăcut și imaterial, împletit din scântei multicolore, luminând în mii de falduri și cute.

Abia acum realizez că televizorul seamănă cu un soare pe picioare de foc. Înveșmântat în nori și purtând cununa susurătoare a curcubeului. Piciorul drept stă în mare, cel stâng – pe uscat.

Dintr-odată se deschide ușa, iar în gheretă pătrunde alergând cel de-al șaselea înțelept. În fugă apasă pe un buton din perete, iar în încăpere se aprinde lumina. Strălucirea puternică mă orbește pentru o clipă. Înțeleptul se uită în toate părțile.

În partea superioară a tapetului de pe pereți se află o dungă albastră pe care sunt desenate vulpea roșcată și gâsca cea albă. Vulpea se ține după gâscă, și tot așa de vreo patruzeci de ori în tot perimetrul camerei. Pe raft se află câteva netsuke plate, o casetă de jasp cu un peisaj pe capac, o masă de biliard în miniatură cu bilele numerotate colorat și o cutie de chibrituri. Dau să mă îndrept înspre curcubeu, dar el nu se mai vede, doar pe podea zace o canistră din care picură benzină. De după dulap se ivește dansând cel de-al șaptelea înțelept, cu un rânjet impertinent și amuzat. E înfășurat într-un prosop mare, alb, care acoperind corpul de jur împrejur și urcând pe spate de pe șoldul drept pe umărul stâng, ca o togă romană, atârnă în cute înguste. Transpirat de parcă tocmai a ieșit din baie, are părul pieptănat pe spate. Înțeleptul ține în mână o telecomandă. Se vede că el a fost cel care a schimbat toate canalele.

– Lucru curat, – îi spune cel de-al șaselea înțelept.

Nu mă prind la ce se referă. În schimb destinatarul înțelege de minune ce a vrut să zică. Extazul comunicării. Cel de-al șaptelea înțelept îndreaptă telecomanda înspre mine și-mi poruncește:

– Du-te-n pula mea!

Spunând acestea, apasă pe un buton cu degetul arătător și dintr-odată totul dispare.

(traducerea îmi aparține, aflată în curs de apariție)

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s