Anti-Tanc


100_0179

foto: Sanda Watt

Dupa aparenta incheiere a conflictului transnistrean din ’92, soldatii din satul meu, inrolati voluntar in armata moldoveneasca, s-au intors acasa, s-au adunat toti a doua zi in jurul bustului lui Kotovski din fata ex-Sovietului Satesc si si-au descarcat cu totii munitiile in moaca de ciment a eroului national. Dupa ce au epuizat un “magazin” de cartuse, au incarcat din nou si au tras. Si tot asa pina cind din eroul nostru national a ramas doar postamentul. Restul era moloz.

Recent s-a infiintat un Facebook Kotovski Group intitulat Anti-Tanc. Statementul grupului e urmatorul: “Acest grup îşi propune să determine sensibilizarea opiniei publice în legătură cu o problemă stringentă pentru societatea moldovenească, şi anume prezenţa tancurilor sovietice amplasate pe post de monumente istorice pe întreg teritoriului Republicii Moldova. Propunem autorităţilor competente ale Republicii Moldova demontarea imediată a acestor vestigii de tristă faimă ale epocii sovietice care împreună cu sîrma ghimpată de la Prut constituie un element al ocupaţiei străine a teritoriului nostru naţional.”

M-am inscris pe acest grup tocmai pentru a putea vedea mai pe larg pozitia initiatorilor si a membrilor. Iar pozitia lor este un distructiva, oamenii nu vor sa-si mai aminteasca, vor sa arunce memoria la gunoi, sa o bage sub pres, sperind ca astfel vor scapa de stafia trecutului, insa neintelegind ca tot astfel ii vor despovara de aceasta stafie si pe cei care au construit, prin putere, acest trecut.

Cei care au cea mai mare nevoie ca aceste monumente sa fie distruse sint chiar cei care inainte au dat ordin sa fie amplasate, indiferent daca vorbim de KGB, CC al PCUS, UAPM s.a.m.d. Referentul acestui tip de monumente este unul felxibil. Sau, mai precis, monumentele ideologice sint cele mai maleabile. Tunul din Cahul, care sta cu teava indreptata spre Romania, nu se mai refera in 2010 la faptul ca Romania trebuie impuscata cu tunul, ci ca cineva, la un moment dat, a dat un ordin ca acel tun sa stea cu teava indreptata spre Romania. Luind tunul de-acolo, nu vom face decit sa-l spalam pe miini pe cel care a dat ordinul, iar acesta va rasufla usurat. In sfisit, nu mai exista nici o dovada ca in trecut el, artistul, a mincat rahat. Gata, acum se poate apuca in liniste si plin de fiorul inspiratiei sa-i sculpteze bustul lui Stefan Cel Mare si Sfint, pe care, eventual, sa-l amplaseze in acelasi loc, cu triumfatoarea-i cruce indreptata catre Romania si Uniunea Europeana.

In fotografia de mai sus e Zidul Berlinului, acaparat de un graffiti in care trei figuri feminine tin o pancarta pe care scrie: “Don’t destroy our History”. Adica, “nu ne distrugeti istoria”. Cee ce nu se vede in fotografia de mai sus este ca aceasta bucata de zid a fost rupta din corpul zidului originar si amplasata undeva in interiorul orasului.

Baieti, daca nu aveti ce face cu istoria, puneti mina pe-un spray si dati un tag pe tancurile alea, scrieti pe ele “Stefan cel Mare si Sfint”, “Basarabia pamint romanesc”, “Limba noastra-i o comoara”, “Romania suck’s”,  sau ce vreti voi, dar nu le scoateti de-acolo.

5 responses to “Anti-Tanc

 1. Mai exatc, aici: http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-cu-tanc-sau-f-r-45885641.html
  Pe linga contradictia, ergo eroarea, de logica a petitiei, mi se pare ca, de data asta, petitionarii se responsabilizeaza foarte mult, in orice caz mult peste puterile lor. Pentru ca, vedeti boieri dumneavoastra, atunci cind vii cu o petitie afirmativ constructiva, “vrem sa se faca asta”, esti salutat de toata lumea, cind vii cu una distructiva, “frem sa distrugeti asta”, te obligi sau nu. Daca nu vrei sa fii luat drept anarhist, nihilist sau pur si simplu “bezmetic”, te obligi sa pui ceva in locul din care tocmai ai distrus. Grupul Anti-tanc se obliga sa ne ia prin surprindere in anii urmatori cu o puzderie de albume de fotografii cu aceste tancuri, cu cercetari serioase privind evolutia lor si impactul social & politic, se obliga, cu alte cuvinte, sa documenteze serios obiectul muncii lor. Repet, daca nu vor sa fie luati drept anarhisti, nihilisti sau bezmetici.

 2. iti dau dreptate, urmele istoriei nu trebuie distruse, degeaba o bagam sub covorul de la intrare, daca mentalitate si frustrarile sunt la loc de cinste. nu trebuie sa facem curatenie in gradina si sa vopsim eventual gardul, ci sa facem curatenie la mansarda si sa ne acceptam trecutul si sa punem mana sa construim pe relicve. la mine in sat (iasi), nu sunt tancuri ca la voi, dar oamenii au uitat trecutul si tot ceea ce a insemnat jumatate de secol de intuneric si frig. am dorit atat de mult democratia, incat nu am invatat si cum se foloseste. ne-am globalizat suficient incat am uitat cine suntem, acum ne identificam cu brandurile americane, cu filmele de la tv. asa ca macar voi, daca acum incepeti sa pasiti cu fermitate in democratie, s-o faceti cu capul sus, invatand din trecut. 🙂

 3. Cred ca iti inteleg pozitia. Eu insumi pun mare pret pe ceea ce a insemnat istoria si pe simbolurile acesteia. Totodata, nu cred ca eliminarea tancurilor sovietice de pe acele locuri va contribui la “uitare”. Noi nu vrem si nu putem sa uitam. Nu in asta consta pozitia noastra. In prima faza, tancurile trebuie eliminate, pentru ca ulterior pe acele locuri sa se inalte un alt soi de monumente, care sa elogieze memoria, insa de data asta una nationala, ci nu anti-nationala. Tu pornesti de la premisa ca toti majoritatea locuitorilor RMului vad lucrurile la fel ca tine, adica admira acele tancuri (vezi si postarea lui Vitalie Cojocari), dar in acelasi timp sunt constienti de semnificatia lor ca ramasite ale unui regim criminal si anti-uman. Ei bine, eu spun ca nu-i asa, iar partea a doua a afirmatiei mele nu are acoperire in cele mai multe dintre cazuri.
  Ne-am gandit si noi la ideea cu tag-urile, dar noi inca nu suntem gata. Vor zice ca e profanare sau vandalism, or o conducere democratica nu poate da ordin ca ramasitele sa fie colorate, cel putin nu la noi, inca nu suntem gata.
  De exemplu, un prieten imi povestea ca in Cehia, s-au scos cam toate tancurile, dar s-a pastrat doar unul, pe care l-au colorat in roz. Isi distrug si ei memoria daca elimina tancurile unui imperiu din spatiul public? Nu cred. Stim cu totii cum sunt cehii.
  Oricum, nu as fi impotriva sa facem si ca ei, sa lasam doar un tanc in centru pe care sa il coloram, nu neaparat in roz.

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.