Românii din vecinatatea imediata II – BASARABIA SUBIECTIVA


afis_final_mail

Basarabia , Republica Moldova este aproape orice pentru aproape oricine : este “cuvint cu patru a / ca o biserica cu patru turle albe”( Tudor Plop-Ulmanu, citat de Calinescu in Istorie ) si este Bessarabia Moia ; este vatra Moldovei Mari a comunistului Voronin Vladimir si este mireasa din cintecul vechi ( “ Basarabie frumoasa / Bine te-ai gatit mireasa / Ca-ti trimitem petitor /  Mindrul nostru tricolor “ ).

Ironia face ca inca o numim cu numele dat de  rapitori. Caci, la inceput, Basarabia (Bugeacul) a fost “tara Basarabilor”, adica a domnilor Munteniei, tot astfel cum Moldova fusese o vreme Bogdania, “tara lui Bogdan”. Dupa ce Rusia Imperiala ia sudul de la turci “reboteaza” intreaga Moldova rasariteana ( pentru care nu se tocmisera insa cu mahometii ) cautind sa acrediteze idea unei tari basarabene, istoriceste despartita de Moldova propriu-zisa . Poate ar fi mai bine sa o chemam cu numele ei de fată : Romania de est.

Orientata catre Europa, Basarabia reprezinta azi macheta la scara a noii ordini mondiale : multiculturala, multietnica, multilingva. A dat Europei pe Dimitrie Bogos cu vizionara sa teza  “Statele Unite ale Europei”( 1914 ) si Romaniei pe Vasile Stroescu. A dat Rusiei tariste pe Leon Casso ( numit in 1910 ministrul instructiei publice ) si Romaniei pe Halippa. Ni l-a dat pe Hasdeu si literaturii ruse pe Olga Nacco, lui Stalin pe Aurel Marinescu si Serbiei, o regina. A dat profeti mincinosi ( calugarul Inochentie din Balta gasise chiar raiul : era in Basarabia ) si martiriuri infricosatoare ( preotul Gheorghe Munteanu este tuns, dupa care sovieticii ii zdrobesc capul de treptele catedralei din Ismail ). Cu toate acestea, Basarabia ramine ostatica in Eurasia, prinsa intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

A pierdut toata zestrea lasata de voievozii Moldovei : Hotinul nu-i mai apartine, nici sudul dunarean, Transnistria (Balta) tine de Ucraina, iar Transnistria (Tiraspol) este – Da, tovarasi – republica sovietica. Chinuita, siluita,transata fara politeturi diplomatice si fara anestezie, intr-o vivisectie fara sfirsit, Basarabia nu s-a dezis si nici nu s-a lepadat de românitatea ei.

Iata si o povestioara: pentru ajutorul dat in 1877, Rusia ne-a multumit in felul ei ; a cerut si a primit la Berlin sudul Basarabiei . Insarcinat sa preia noua achizitie la 9 octombrie 1878, generalul Sebeco ii trimite, din Isamail, tarului Alexandru aceasta telegrama, evident secreta : “Sire, Basarabia romaneasca nu  mai  exista”.  Parafrazindu-l  pe scriitorul  Igor Mocanu ( veniti  luni  30 noiembrie 2009, ora 18:00  la vernisaj, e invitatul  nostru ) adaugam: Ei bine, doamnelor si domnilor, fete si coconi, Basarabia romaneasca exista.

 

Dan Barcea, autorul fotografiilor locuieste in Viena, unde lucreaza ca cineast independent, colaborind cu televiziuni din Germania si Austria. Dupa “Biserici rupestre din Basarabia” manifestarea de fata reprezinta cea de-a doua expozitie a sa, dedicata romanilor dintre Prut si Nistru.

“ Basarabenii ,asa cum i-am cunoscut eu: neam destins care paseste cu rabdare si curiozitate prin istorie, poate tocmai din convingerea ca istoria este mult prea complicata pentru o viata de om” .

 

Invitatii vernisajului : Daniela Soros, director Romanian Global News si Igor Mocanu, scriitor.

Institutul Fratii Golescu este organizatie neguvernamentala, dedicata relatiilor cu romanii din strainatate. Ce facem ? Concursul “ Ars adolescentina”, in colaborare cu Radio Moldova, Chisinau ( 9 editii ); premiantii primesc o “calatorie in tara”, adica aici, in tara noastra si a lor. Spectacolul de colinde “Noi umblam si colindam” in Slatina, in dreapta Tisei, in colaborare cu Clubul maramuresenilor din dreapta Tisei ( 8 editii ). Dam o mina de ajutor la inaltarea bisericii “Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Hagi Curda, Sudul Bugeacului. Si alte multe si marunte.

Despre Muzeul Taranului Roman nu e nevoie sa spunem nimic; e zi de zi prezent in viata noastra bucuresteana si nu numai. Stiati ca s-a nascut in anul 1907 dintr-o idee pe care Alexandru Tzigara Samurcas a dus-o cu devotament pina la capat ?

Multumiri : dnei. Zina Cerchez si dlui. Nicolae Misail, lui Adrian Darabana.

Intrebari ? 0721/242-932  sau fratiigolescu@yahoo.com

Proiectul “Romanii din vecinatatea imediata” este sustinut de Fundatia Nationala pt. romanii de pretutindeni, Organizatia Studentilor Basarabeni si Liga Studentilor Basarabeni, Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei .

Parteneri media : RomanianGlobalNews, basarabeni.ro, Familia romana .

Comentează

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.